2015 Betuwse Fietsvierdaagse

Dag 1: Betuwse Fiets Vierdaagss (BF4) / ruim 70km

Deze zomer wonen we 20 jaar in Tiel en nog nooit fietste ik de Betuwse Fiets 4-daagse! Dit jaar voor de 30e keer georganiseerd en als altijd: startplaats Kerk-Avezaath.
Waarom nu wel.?

  • om wat conditie op te bouwen
  • om te kijken of ik 4 dagen achtereen een kilometertje of 60 weg kan trappen (ongetraind)
  • om te oefenen in het colonne fietsen
  • om te kijken hoe het bevalt tussen de grijze bollen

Allemaal een beetje ter voorbereiding van het begeleiden van Fietsvakanties deze zomer voor Fitál. Lukt dit dan hoef ik me geen zorgen te maken. Lukt het niet dan moet ik nog wat aan mijn conditie gaan doen.

Hemelvaartsdag is traditioneel startdag. Vanaf 8.30 wordt er gestart vanaf de Avezathen. Ik ben er tegen kwart voor negen en verwacht een poosje in de rij te staan. Immers de doelgroep is grijs (?) en die zijn van het ‘vroeg’ op. Het is voor mij een beetje dauwtrappen want ik ben geen vroege vogel….
Het liep als een tierelier. Met Douwe stempelkaart, kaartje en routebeschrijving gehaald en een appeltje plus pontkaartjes toe gekregen. Onder de klanken van een draaiorgel zit ik nog vóór 8.55 op de fiets.
Het lijkt wel of ik naar een dagje lesgeven in Geldermalsen onderweg ben. Het eerste stuk loopt gelijk op. Bij de geitenboerderij en de Knorhof ga ik voor de verandering niet naar het Betuws Wijndomein en fiets ik door naar Buren.
Allemaal bekend terrein want hier in de buurt fiets ik nog wel eens als ik de recreatieve route naar Geldermalsen neem.

Op de Hennisdijk verkoopt een kraampje aardbeien. Nee, niet doen. Te vroeg (09.15). Even later: een ‘vers van de koe boeren ijs automaat’! Goh, ijs met aardbeien was niet gek geweest. Bij zo’n automaat krijg ik de meest fantastische ideeën over hoe dat toch zou moeten… koe op een melkplateau en aangesloten op een ijsmachine?

Hagestein

Hagestein

Het 1e checkpoint is bij de Stapelbakker op Mariënwaard. De ‘stempelman’ is er als de kippen bij om mij en Douwe in de fietskar op de foto te zetten. Dat is vandaag de eerste, maar zeker niet de laatste keer. Hond in kar dat vraagt om reacties, bekijks, belangstelling. Douwe vindt het allemaal prima. Regelmatig steekt hij zijn kop door het dakvenster bekijkt de omgeving. Af en toe loopt hij een stukje naast de fiets als het vrouwtje een beetje rust kan gebruiken. Kar met hond is samen toch 40 kilo!

De route volgt de Waterlinie. Een flink stuk over de Diefdijk en langs de doorgezaagde bunker (die je vanaf de A2 altijd ziet liggen).
11.30 zijn we het verste punt van de route van vandaag alweer gepasseerd. De sluizen bij Hagestein.

Goilberdinger Fort

Goilberdinger Fort

Nog nooit op de fiets geweest! Wel op de politieboot ten tijde van de schippersblokkades. Over de dijk nu terug richting Culemborg. Het Goilberdinger Fort is in de revisie. Zandzakken voor de deur en als de vijand komt dan hebben we een trap voor hem klaargezet!

Even voor Culemborg lunchen we bij het kunstwerk ‘de dijk op de schop’ Een gigantsche (bronzen?) spade die in de grond steekt en een vrouw en meisje die er naar staan te kijken.
wpid-20150514_121911.jpgBij Culemborg sla ik het centrum over en rijd via de stempelpost naar de pont. Met zijn allen op de pont. Zijn er toch ineens heel veel mensen onderweg. Dat merk je niet als je ‘en route’ bent maar bij de pont stroopt het ineens lekker op. Pont af is nog erger! Ik wacht tot het talud ongeveer vrij is zodat ik in één keer met Douwe in de kar naar boven kan fietsen. Ben de laatste die van het veer gaat, want eer iedereen op het hellinkje uitgewandeld is…. Wandelen met fietskar en hond is geen doen, ik moet ‘m fietsend nemen. Op de dijk trut het lekker  verder. De wind is op kop en dat is niet al te fijn. Op een gegeven moment zet ik mijn konvooitje stil, laat Douwe zijn benen strekken en laat iedereen lekker in de groep verder fietsen. Uiteindelijk zie ik ze allemaal weer bij het Beusichemse veer.

betrapt in het café

betrapt in het café

wpid-20150514_125753.jpg

veer Culemborg

In Beusichem moeten we nog een stempel bij eetcafé ‘de Blusser’ halen. Op een fietsdag is het aanmerkelijk drukker dan op een theateravond in Het Heerenlogement (dat zijn de buren!).

Bij de pont had ik al 60km op de teller staan (de 60km-route is ruim 66km lang!)
Ik vond het wel mooi zo. De route gaat verder over de Aalsdijk achter Buren langs.

de oude RP37 (nu met hijsmastje en duwknietje)

de oude RP37 (nu met hijsmastje en duwknietje) bij Beusichem

Mij niet gezien met alle tegenwind, linea recta naar Kerk-Avezaath! Trakteer mezelf op cappuccino bij ‘de Kletskop’ voor ik mijn afstekertje begin. Achter Asch langs, naar Buren en dan naar KA. 6,5 uur op pad geweest. Haal de finale stempel en ga dan koffie halen bij Vader en Moeder.

Bij thuiskomst dik 70 op de teller. Pff, en ik moet ook nog even het groenteabonnement op de fiets halen. Al met al 75.

Dag 2: Lingeroute / 45km

Wekservice aan huis

Wekservice aan huis

Het is half zeven als de  beestjes mij komen wekken.  Veel te vroeg. Ik draai me nog eens om. Daarna komt Jet om het kwartier spinnen op het nachtkastje en zit Douwe er bij mij met grote ogen aan te kijken. Om 07 geef ik maar toe…

Vanmorgen etappe 2. De Lingeroute. Al eens een stuk van gereden, maar vandaar de kans om het eens goed aan te pakken. Echter… roet in het eten. Vanmiddag mag ik naar de tandarts voor spoedconsult ivm kiesje dat ‘krak’ zei (met dank aan de nieuwe krokante koekjes van Bolletje ‘Goed bezig’). Het worden geen 60km want dan haal ik met een beetje tegenslag de tandarts niet…

Rond 09 zitten Douwe en ik op de route. Wéér richting Geldermalsen en langs kantoor. Geeft me de kans om te checken of ik maandag misschien Douwe mee naar het werk kan nemen want ik mag een hele dag lesgeven! Voor Douwe is dat te lang om alleen thuis te blijven. Dus wie weet… Douwe naar school!

wpid-20150515_101133.jpgEerste stempelpost is bij de Fruitmasters (fruitveiling Geldermalsen). Zó kom je nog eens ergens. Hier een appeltje mee voor onderweg. Daarna verder over de Lingedijk langs Deil en

de Vlinder

de Vlinder

Enspijk waar de molen draaide. Tot aan de A2. Daar kort ik mijn route in en maak de slinger via Rumpt naar Beesd niet. Ik vlieg over de Linge en steek even terug naar het stempelpunt in Beesd.

appeldijk

appeldijk

Wat is het mooi op de de notendijk en de appeldijk bij Mariënwaard. De allerlaatste appelbloesems zijn nog net niet uit de boom gewaaid.
Wind is vandaag Noordelijk. Betekent dat je de hele dag halve wind hebt en meestal wel een beetje tegen. Met Douwe achterin is het dan flink trappen. Zeker op het stuk tussen Buurmalsen en Buren waar het ook nog eens redelijk ‘open’ is.

ook een notenlaantje 'Achter den Haag'

ook een notenlaantje ‘Achter den Haag’

Picknick ‘Achter den Haag’ bij Buren want bij de Pannenkoekenbakker gaan Douwe en ik niet lunchen. Het ererondje door Buren slaan we over en gaan lekker vlot via Erichem op de finish aan.
Koffie bij de ouders tot slot en dan is bij thuiskomst 45km geklokt.

wpid-20150515_114739.jpgDouwe heeft de hele middag om uit te rusten en ik blijk een onherstelbaar gebroken kies te hebben die volgende week (of zo) er bij de kaakchirurg uit mag en aan de andere kant van de bovenkaak bleek ik toch een lekkere ontsteking te hebben. Bij thuiskomst een dikke verdoving en een wortelkanaal behandeling rijker en waarschijnlijk een bom duiten armer.

Dag 3: Langs de Waal / 61km

Gaan we wel?
Gaan we niet?
Het regent miezer vanmorgen. Volgens buienradar houdt het rond 9.30u op en dan komt er nog maar een buitje rond half elf. Okay we gaan, maar dan wel pas tegen 10uur.
Bij de start is het gezellig druk. Kennelijk meer mensen die de bui hebben afgewacht.
De miezer van 10.30 komt langs. Daarna zou het op moeten klaren… toch?

verkeer van rechts?

verkeer van rechts?

Bij Varik de eerste motorrijders op de dijk. 11 man in een rij. Het zijn ook meteen de laatste motormuizen die ik onderweg tref. Hebben die lui een betere miezerradar?
Na het stempelen in het dorpshuis gaat iedereen weer lekker op de dijk tegen de wind in tornen. Ik tuf achter/onder de dijk verder en dat scheelt veel wind. Als je met hond en kar rijdt dan heb je toch ongeveer 40kg extra om te trekken (32kg hond en de kar weegt plm 8kg) en hoe minder tegenwind hoe prettiger.

verkeer van links?

verkeer van links?

Nou, het bleef grijs en winderig. Heen wind tegen is prima, want dan kun je terug lekker voor het windje uit naar huis suizen.
De miezer houdt aan, dus toch maar het regenpak er bij aan gedaan. De nieuwe regenschoenen houd ik nog in de tas, want zó hard gaat het nu ook niet meer.

Douwe vind alles best. hij loopt af en toe een stukje mee en ligt op zijn gemak in de kar.
Pauze is het leukste! Dan komen de hondensnackjes tevoorschijn. Drinken wil hij wel, maar wel svp water met een scheutje melk erbij. Tsja, ook een hond heeft zijn voorkeuren.

In Waardenburg lijkt het wat te beteren. Hier ligt de afbuiging voor 40km, maar ach: het klaart op en het gaat lekker. We doen gek en gaan door. Wel deels via eigen route want allerlei onhandige slingers (het lijkt wel een LF-route) over de dijk die gooi ik er uit.

pauzeplaats

pauzeplaats

Lunchpauze in een bushaltehokje. Want horeca op de 60km variant is ver te zoeken.
Miezer wordt regen en de regenkap van Douwe zijn fietskar beleeft zijn primeur. De molen van Hellouw blijkt toch een giga eind weg te zijn. Soms ben je blij als je molens ziet draaien. De andere fietsers zien er ‘verzopen’ en kouwelijk uit. Het waar er dat het een lieve lust is. Gestempeld en gauw naar een plek in de luwte voor nog maar weer een beetje thermoskoffie en en roggebroodje. Op Fries roggebrood met kaas kun je ver fietsen in de Betuwe.

Tot Est volg ik netjes de voorgeschreven route. Het weer blijft beroerd en Douwe ziet er ondertussen uit als de verschrikkelijke modderman. Komt ervan als je in de Betuwse klei naast de fiets holt. Vanaf Est volg ik mijn eigen koers. via de Bommelweg het Weysepad en de Lingeweg ben ik zó thuis.
de teller staat op 61km. Thuis gaat Douwe de badkuip in en spuiten we het onderstel weer klei-vrij. Ik ga daarna zelf ook maar meteen onder de douche.
Chagarijnig is het wel dat zodra je uit de douche stapt de zon begint te schijnen en dat daarna meteen de hele middag en avond volhoudt.

Met de auto daarna even snel naaar Ker-Avezaath om mijn felbegeede stempeltje te halen. Na alle ‘ontberingen’ mag vandaag wel eventjes helemaal worden afgestempeld.
Drink bij de SR’s een bakkie koffie.

Dag 4: MiddenBetuwe route / 45km

wpid-20150516_222354.jpgDe zon schijnt!
Met rabarber-pie in een gebaksdoos bij Douwe in de fietskar naar Kerk-Avezaath. De taart voor-bij-de-koffie-na-afloop zetten we vast bij Vader en Moeder achter op de stoep (alles nog in ruste, maar de vlag voor Máxima hangt al in top) en duwen een briefje door de brievenbus.
Tot later!

Voetveer Druten-Dodewaard

Voetveer Druten-Dodewaard

Vandaag 40km. Zestig had leuk geweest, maar ik twijfel of ik met hondenkar het voetveer Druten-Dodewaard kan nemen.

... 't had achteraf waarschijnlijk wel gekund

… ’t had achteraf waarschijnlijk wel gekund

Er wordt op hun site met klem gesteld niet geschikt voor rolstoel en scootmobiel. Of dat dan ook geldt voor hondenkar? Met tweeën had ik het wel geprobeerd, maar solo wil ik het risico van terugfietsen niet nemen.

langs de Wetering

langs de Wetering

Dan maar rondje Echteld-IJzendoorn naar Kesteren, Lienden, Ommeren en terug naar Kerk-Avezaath.20150517 op de wetering2

Bekend terrein omdat we zelf nog wel eens daar fietsen en omdat ik daar toch in die hoek een paar jaartjes gesurveilleerd heb.
Koffie met appelgebak (en de slagroom was voor Douwe) bij het cafetaria aan het voormalige autoveer Ochten. Meestal als we er komen is de tent dicht. Vandaag niet en dus mijzelf maar eens getrakteerd. Mmm. Kwart voor elf alles op en weer verder.

het oude Rijndijkje richting Lienden

het oude Rijndijkje richting Lienden

Na Kesteren gaat het over het Oude Rijndijkje naar Lienden. Als vanouds: zó mooi.

Tegen half twaalf als de kerk in Lienden uit gaat zijn wij er ook. Wurmen ons met fiets tussen de kerkgangers door en laten gauw een stempel zetten bij het Wapen van Lienden. Dan is het nog maar een peulenschil om terug te fietsen naar de Finish.

wpid-20150517_120257.jpgDe wind staat inmiddels wel op kop, maar vergeleken bij de ‘ontberingen’ van gister is dit peanuts. De laatste brug laat ik Douwe me helpen om boven te komen. Over het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Beldert is een stevige klim. Douwe mag naast de fiets en samen zijn we zó boven. Heeft hij toch één keertje zelf de helling genomen. Alle andere dijk-opgangen lukte het om met Douwe in de kar boven fietsend te komen. Reken maar dat ze steil zijn!

Vandaag 45km op de teller en met medaille om naar huis. Douwe vind hem prachtig paradeert vol trots met zijn nieuwe penning bij Vader en Moeder naar binnen.wpid-img-20150517-wa0000.jpeg