2015 Karinthië

Drau en de meren van Karinthië (Oostenrijk)

Santos, trekking lite

Santos, trekking lite

10 augustus mag ik weer op reis! Naar Karinthïe.
Op het programma staat dan de Drau en een paar Karinthische meren.
12 dagen lang fietsen en (reis)begeleiden

op m’n nieuwe fietsje!

Dag 1 maandag 10 aug: naar Denkendorf  / 595km vanaf Sevenum

En wéér mag ik op reis…
Heerlijk als je wordt weggebracht!
Het wordt bijna gebruikelijk! 5.45u op, 6.15u rijden, 07u Alblasserdam en 07.30 onderweg met de 1e acht gasten.
In Nuland komen er 10 bij en in Sevenum de laatste 6.
We hebben een van de nieuwste fietsaanhangers mee. Ziet er kooi uit en het laden is een ‘appeltje’ (foto volgt)

12 dagen Karinthië met tochten langs de Drau en diverse mooie meren.
bij vertrek is het in NL gewoon lekker fris, we hebben wat regen onderweg en dan ineens is er de zon.
Bij de lunchstop is het nog lekker om buiten in het zonnetje te zitten.
Bij de middagstop laat je dat ondertussen al uit je hoofd. Het is 36 graden!
Dat belooft wat.

Zur Krone, Denkendorf

Zur Krone, Denkendorf

De reis verliep voorspoedig. ! Dikke stau met meer dan een uut vertraging kunnen ontwijken dankzij het navigatie apparaat van chauffeur. We steken bij Bad Camberg een stukje door de binnenlanden en rijden zo mooi de file mis!
19u zijn we precies als gecalculeerd op ons overnachtingsadres Zur Krone in Denkendorf.
Het diner wordt bijna meteen na aankomst geserveerd. Aan tafel is het al best gezellig.

dansend paartje op de splitsing

dansend paartje op de splitsing

Na het douchen zit ik op mijn kamertje te tollen. Niet van de drank (zoals ik op de 1e avond van mijn eerste reis dacht) maar van het deinen van de bus.

Dus stop voor nu, want van al dat gedein krijg je het warm en dt moet je juist zoveel mogelijk zien te voorkomen op zo’n warme Zuid Duitse zomeravond.

Dag 2 dinsdag 11 aug: Greiffenburg naar Möllbrücke / 27km

Tekst volgt. Internet op de laptop wil niet wat ik wil. Bloggen op je smartfone is niet handig!

klein kapitaaltje

klein kapitaaltje

(16-8 geplaatst:) 06.30 en het ontbijt staat al klaar in de eetzaal. Hoezo vakantie? We moeten vroeg uit de veren want voor we kunnen gaan fietsen moeten we nog 400 kilometer verder op geraken!
Vlotjes tijden we om 07.30 weg. Bij München is het prijs. Dikke file met ruim een uur vertraging. Chauffeur laat dat niet op zich zitten en tuft ‘doodgemoedereerd‘ dwars door München-stad en ontwijkt zodoende het oponthoud!
Onderweg moeten we nog even tanken (deze bus heeft niet zo’n grote tank, er kan maar een litertje of 400 in terwijl andere bussen iets van 700 kunnen hebben) en stoppen we voor een vroege lunchpauze bij een Rasthof.

bij Lind

bij Lind

Half twee zijn we –geheel volgens het boekje- in Greiffenburg en mogen de fietsen uit de mooie aanhanger en gaan we fietsen. Mijn nieuwe fietsje trekt veel bekijks! Geen wonder… want zo’n geavanceerd ding dat hebben nog niet veel mensen gezien. Vooral de riem die de normale ketting vervangt is toch wel bijzonder.
Om 14u zit ook ik op de fiets en moet giga mijn best doen om de meute niet in te halen. Ben nog geen 10 minuten onderweg of ik tref al mensen die uitgebreid aan het picknicken zijn. Ik zoek verder op een bankje en ga een stukje lezen in mijn boek. Zo gaat het de rest van de middag door. In Lind sluit ik me maar aan op een terras. Er zitten al meer Fitál-ers. In mijn Fitál-shirt met mijn Fitál badge (op reisdagen is het gewenst dat we  de bedrijfskleding dragen) zie ik er Reisleiderig uit! De koffie is lekker en het praatje met de Wirtin is leuk. Mijn koffie hoef ik niet te betalen! Als Reiseleiterin heb ik kennelijk genoeg klandizie aangebracht. Zó gaat dat in de reiswereld. Ik kijk er telkens verbaasd van op en bedank de Wirtin omstandig.20150811 K02 (7) R1 (alweer)
Morgen is een van de gasten jarig en net voor ik het terras op schoof kon ik haar in een onderonsje vragen of ze ‘jarig’ wil zijn of dat het in gepaste stilte voorbij zal gaan. Ze is jarig.
Mooi, dan ga ik bij de ADEG-supermarkt maar gauw een leuke fles Fitál cadeauwijn halen. In mijn koffer zit een gebreide fleshoes die ik met het oog op de jarige al van thuis had meegenomen van thuis en die nu mooi als verpakking kan dienen.
Eenmaal uit de winkel blijk ik nog niet lag genoeg gepauzeerd te hebben. Ik fiets nog steeds niet als bezemwagen want –potdorie- ik zie nog weer gasten op de terrasjes zitten. Op een bankje onder een boom wacht ik tot het één na laatste stel ruimschoots voorbij is. Van Lind is het nog een kilometertje of 9 naar Möllbrücke waar ons hotel voor de komende dagen staat. Eindelijk kan ik vaart maken maar… wat hoor ik toch telkens?
….een soort pingelend geluid. Wat zou het zijn? Tikt mijn fietssleutelhanger tegen de spaken? Kan niet, want daar zit de jasbeschermer voor. Is een van de tiewraps uit mijn voorraadje aan mijn bagagedrager losgeraakt? Nee, ook niet. Pingelt er iets aan of tegen de versnellingskabel? Nee, er zit niets. Raar. Het doet het maar af en toe. De spaken zullen toch wel goed op spanning zijn? Met een nieuwe fiets kun je van alles verwachten, maar in NL pingelede de fiets niet. Ai…. Wat zou het kunnen zijn? Ach! Een helder moment! De bagagelabel aan mijn fietstas is naar achter gezakt en tikt zo af en toe tegen de spaken! Vandaar het getingel. Gelukkig! Opgelost!

hotel

hotel

Ik zag me al een fietstocht doen met een onopgelost rammeltje/tingeltje. Net iets om je fietsplezier te vergallen en dát terwijl het nou juist zo mooi is langs de Drau en tussen de bergen!

koe op de Speisesaal

koe op de Speisesaal

Dag 3 woensdag 12 aug: Möllbrücke naar Gummern / 51,5km

Internet op de laptop doet het nog steeds niet.
Weer is mooi. Warm maar niet te. Fietsers fietsen lekker mee. Hotel & eten goed.
’t Is best gezellig. We houden het hier wel vol.

Verslag komt op later tijdstip.

20150812 K03 (01) stuwmeer bij Paternion

Stuwmeer in Drau bij Paternion

(16-8 geplaatst:) Uitslapen! Want vandaag vertrekt iedereen op zijn eigen moment vanuit het hotel en het enige wat er eigenlijk moet is om 16.30 weer bij de bus te zijn Omdat ik toch een beetje achteraan mag bengelen treuzel ik tot 10 uur bij de garage (onder het politiebureau) en dan nóg zijn er 4 die niet weg zijn. Nou ja, die komen dan nog wel.
Nauwelijks 6km gefietst of ik heb de achterhoede alweer ingehaald. Die tuf ik voorbij en op mijn tempo rijd ik naar Spittal an der Drau. Mooi centrum met Schloss Portia en een bijbehorend park waar een soort keramiekbeurs was. Zag er leuk uit al die kraampjes met mooi aardewerk. Maar in de fietstas is het niks gedaan. Je aankoop komt in scherven thuis aangezien niemand een dikke trui bij zich heeft op het tere spul mee te beschermen. Wel druk zo’n plaatsje. Je zit meteen volop in het verkeer. Chauffeur had de bus ergens buiten Spittal geparkeerd en kwam op zijn racefiets naar het centrum. Ik krijg van hem een bak koffie omdat hij me met zijn getoeter (in het voorbij rijden) bijna van de fiets liet rollen! Bij de VVV regel ik 40 plattegronden van Spittal voor evt. volgende reizen. Spittal stond niet op het lijstje met opdrachten (Klagenfurt, Villach en nog een paar wel) maar een beetje eigen initiatief is ook niet verkeerd.

picknick in schaduw van meerpaal

picknick in schaduw van meerpaal

Ik kijk nog gauw even in twee ‘Trachten’-winkels. Lederhosen en Dirndls  bij de vleet maar zelfs in de Trachten-outlet betaal je je nog scheel.
Vandaag dus een Drau-dal-dag. Veel en vaak fietsen we over vals plat naar beneden. Het houdt de snelheid er lekker in. Dorpjes liggen niet echt dicht bij de rivier en het duurt dan ook een poos eer ik een tentje vind (want ik wil er niet voor omrijden!) met Kafee und Kuchen. Apfelstrudel met ijs& slagroom en koffie zijn goed als lunch vandaag. Dan  moet ik zien dat ik vaart maak om bij het ophaalpunt te komen.

fietsje bij Drau veerpont

fietsje bij Drau veerpont

Er is informatie dat we niet over een spoor kunnen terwijl de bus juist bij een stationnetje ná de overweg zou moeten staan. Met de gasten was afgesproken dat ik hen om 16.30 bij de bewuste spoorwegovergang tref om daarvandaan naar de nieuwe alternatieve busstop te gaan. Gelukkig heeft chauffeur een goed plekje gevonden. Probleem opgelost. Helaas blijkt er net voor het eindpunt ook nog een omleiding te zijn! Zul je altijd zien! Nieuw probleem. Vanaf de bus tuf ik weer terug naar het beginpunt van de omleiding en hang her en der briefjes met pijlen op zodat onze gasten niet mis kunnen rijden. Ik posteer me bij het begin van de omleiding en wacht op ‘mijn fietsers’. Ondertussen lees ik mijn boek bijna uit en wijs en passant ook andere fietsers de weg over de omleiding. Als iedereen gepasseerd is bericht chauffeur dat alles schaapjes binnen zijn. Ik spurt naar de bus en word door de hele club luidkeels geklokt en binnengehaald.

spreekt voor zich

spreekt voor zich

Dan is het nog gen uurtje terug naar Möllbücke. Ik moet nog wat proviand voor morgen hebben en wandel (fiets zit in aanhanger) naar de ADEG supermarkt Ik vind er ook een zakje met ballonnen. Een van de deelnemers is jarig en dat mag een klein beetje gevierd. Ik versier net voor het diner de stoel van de jarige en overhandig voor de soep het Fitál-cadeau-wijntje gehuld in mijn zelfgebreide flessenhoes.

Foto: de fietsen stonden van dinsdag op woensdag geparkeerd in garage onder het politiebureau.  Veilig gevoel!
wpid-wp-1439408327284.jpeg

Dag 4 donderdag 13 aug: Italië naar Oberdrauburg / 69km

20150813 K04 (4)

Dolomiti op de achtergrond

Ruim 100km met de bus naar Italië naar Neu Toblach waar we iets ten westen van de bron van de Drau gaan beginnen.
7.30 rijden we.
Tegen 10-en is iedereen wel op zijn fiets onderweg samen met HORDES ITALIANEN die vandaag ook dezelfde route tot Lienz fietsen. Italianen kunnen niet fietsen; weten van geen verkeersregels; fietsen met omvalsnelheid met bosjes ‘bambini’ en ‘die paaapa’ en ‘die maaama’; staan maar zo midden op de weg stil; veranderen pardoes van richting en als er 2 paarden in een wei staan heb je meteen een opstopping van 50 man die de beesten op de foto willen zetten!!!!. Levensgevaarlijk!verder op : opstopping! leuk dingetje in iemands tuin

verder op : opstopping! leuk dingetje in iemands tuin

Vergelijkbaar met een mooie zondag waarop heel NL naar de bloesem in de betuwe komt kijken of over de dijken komt rijden… maar dan in tig-voud erger!
Gelukkig gingen ze allemaal in Lienz op de trein en bleven er nog 20 heerlijke kilometers over om echt te fietsen.
(geplaatst 16/8:) In de lokale krant van gister stond : Kärnten geplaagd door hitte en wespen. Inderdaad. Het is warm (gelukkig niet te) en de wespen weten je te vinden als je iets (zoets) op een terrasje nuttigt. Hoewel… er was er één die het nodig vond om me woensdagmorgen  boven in mijn knieholte te grazen te nemen. Dat leek gister ‘niets‘ te worden, maar ik had te vroeg gejuicht. Vandaag werd het een dikke rode plak met de afmetingen van een forse mandarijn die op gezette tijden behoorlijk vervelend opspeelt, gloeit en kriebelt. Ben veroordeeld tot  skort (=korte broekmet rokflap ) want broeken met pijpen schuren onaangenaam over mijn mandarijn.  Voordeel is wel dat de benen aardig bij gekleurd raken.

Drau

Drau

Andere kriebelbeestjes heb ik op mijn kamer. Die zijn zó klein dat ze door de vitrage glippen en zich van overgordijnen niets aan trekken. Ze doen niets, behalve irritant om je heen darren en op je e-book zitten als je wat wilt lezen. Ik neem niet aan dat ze lezen kunnen, dus wat ze op mijn boek moeten?

Italië. Jawel! De bron van de Drau ligt op het randje van Oostenrijk en Italië en als je de Draudalroute doet, dan hoor je eigenlijk bij de bron te beginnen. Logistiek lukt dat niet op deze reis, vandaar dat we pas op dat 4 aan de bron toekomen. We zijn niet de enigen die dit vandaag willen. Het is mateloos populair bij hordes Italianen om dit kunstje te doen. Vanaf Neu Toblach/Donbacio Nuova is het namelijk over 50 kilometer grotendeel dalen tot aan Lienz! Hele families, vriendengroepen en wat al dies meer ij laten zich naar beneden rollen. Fietsen hoef je niet te kunnen dus een Italiaan kan dat.

met goederenwagons uit de vorige eeuw

met goederenwagons uit de vorige eeuw

In Neu Toblach is het een drukte van belang met mensen die fietsen van hun auto’s halen en van nog meer mensen bij de fietsenverhuurstal.  Het lijkt wel een mierenhoop. Stilletjes hoop je dat eea onderweg wel op zal lossen. (ik verklap het maar vast: het lost niet op). Onze fietsers gaan tegen 10uur onderweg. Ik ga met Chauffeur in het plaatsje een Cafe Americano drinken (gewone koffie met een glas water er naast) en om 11 uur stort ik me n de menigte. Wat een ellende!  Fietsen kunnen ze niet! Men zwalkt van hot naar her. Verkeersregels? Nog nooit van gehoord. Een paard in de wei? Meteen een opstopping omdat iedereen dat paard moet fotograferen. Snelheid? Nul komma nul of een beetje meer. Meegaan met de meute is geen doen, dus als je een beetje vooruit wilt dan moet je knap zijn en iedereen zien te ontwijken! Ben er nog niet achter of dit fenomeen zich elke dag herhaalt of dat er misschien een Italiaanse vrije dag aan ten grondslag ligt.

als makke schapen

als makke schapen

Terwijl ik onderweg op een hekje de boel zit te belkjken stopt een meneer met een forse knal bij mij. Binnenband finaal om het derailleur heen gedraaid. Hij geen Duitse of wat dan ook. Ik geen Italiaans. Zijn vrouw komt er bij. Spreekt ook geen woord ‘buitenlands’ en tenslotte een overgewichtige reisgenoot die kennelijk de fietsert is. Of ik een schaar heb. Ja! Met pijn en moeite halen ze de binnenband los in stukken. Uiteraaard is er geen materiaal om te repareren. Op de velg rijden ze dan maar verder met de huurfiets naar Lienz……

in een fietswagon

in een fietswagon

Hoe dan ook: in de Betuwe rijden we bij voorkeur niet op zondag over de dijken als het mooi weer is vanwege de drukte en we rijden al helemaal niet om dezelfde reden in de buurt van boomgaarden in de bloesemtijd. Vandaag dus ontdekt dat je niet van Neu Toblach naar Lienz moet op een zomerse dag. Wie weet mag ik nog een keer in het voorseizoen terug? Want de route is heus prachtig. Van ruim 1200m dalen naar 700m over 50km! Een eitje. Zouden er geen Italianen zijn dan kon je van het uitzicht genieten!

voor de eerlijke vinder?

voor de eerlijke vinder?

In Lienz gaan ze allemaal met de trein weer terug. De mensen in een mooie moderne shuttle trein en alle fiesten in goederenwagons die waarschijnlijk nog van vóór de 2e wereldoorlog zijn! Onze mooie fietsbus steekt schril af bij de -met verf opgeleukte- wagons. De meeste gasten hebben puf genoeg om nog 20km aan de route te knopen en fietsen door naar Oberdrauburg. Vanaf Lienz kan het echte genieten beginnen met fietspaden die alleen voor ons lijken te zijn aangelegd. Wat een weelde. Omdat ik weer eens te hard ga leg ik aan bij een picknickhutje. Staat daar pardoes een hele mooie fotocamera! Ik krijg hem niet aan de praat en kan dus niet zien van wie hij is. Ik noteer vindplaats en maak een paar foto’s van hoe aangetroffen en neem de camera mee. Die zal ik in Möllbrücke dan maar gaan afgeven bij de buren van het hotel (de politie).

Drau

Drau

Een eindje verder kom ik twee van mijn gasten tegen die me tegemoet rijden. Inderdaad… fototoestel laten staan.  Waar een bezemfietswagen al niet goed voor is.
In Oberdrauburg heeft Chauffeur de bus bij een Gasthof geparkeerd. We puffen met zijn allen op het terras onder een grote walnotenboom uit vóór we in de warme bus stappen voor de laatste kilometertjes naar het hotel.

Dag 5 vrijdag 14 aug: Mölltal / 60km

brug over Möll, vlak bij het hotel

brug over Möll, vlak bij het hotel

Prachtige tocht van Winklern naar Möllbrücke (terug naar hotel).
Onderweg intermezzo met ongelukje en bezoek huisarts in Obervellach. 1 van de gasten fietst komende dagen met 3 hechtingen in het hoofd verder. Gelukkig goed afgelopen.

(geplaatst 16/8) Vandaag een stuk van wat ook wel bekend staat als de Gocknerroute. De Grosglockner is de hoogste berg van Oostenrijk en daar moet je als welwillende toerist overheen. Dàt deze we vorig jaar niet tijdens onze vakantie en ook dit jaar doe ik niet mee aan het ‘toppen gedoe’. De bus brengt ons naar Winklern en daar gaan we van start. Tegenover onze busstop ligt heel handig een Spar supermarkt voor de eerste levensbehoeften onderweg.
Voor vertrek pompen we de nodige banden op, want het lijkt er op dat onze gasten graag met half zachte banden fietsen! Wonderlijk!

niet genomen...

niet genomen…

Vandaag een tocht zoals je die zou voorstellen dat fietsen in Oostenrijk zou kunnen. Nu eens door bos, dan weer door weilanden, stukje rivier en hier en daar een aardig plaatsje tegen de helling geplakt met een kerktorentje dat er boven uit steekt. Alsof je op een ansichtkaart aan het rijden bent. Bovendien: bijna geen andere fietsers! De Raggaschlucht sla ik over. Je moet er stevige stampers voor aan hebben om 800m hoogteverschil te overbruggen mbv trappen en steile paden. Kost je bovendien wel een uurtje of 2 en juist bij de Schlucht pakken donkere wolken samen. Weersverandering op komst?
Voor degenen die niet al te ver willen staat na 35km de bus in Overvellach te wachten.
Als ik bijna in het plaatsje bij de bus ben moet ik door een klein tunneltje onder de weg door. Er hangt een bord aan de betonnen wand dat fietsers moeten afstappen want anders wordt het uitglijden….

zoals je het voorstelt

zoals je het voorstelt

Bàf! Ik rijd pardoes op een ongelukje. Een van mijn deelnemers heeft de bocht niet goed genomen en is met het voorwiel in het gravel geraakt en tegen de wand geklapt (band lek) van de weeromstuit kon ze de fiets niet houden en viel (tegen de borstwering van het tunneltje) been geschaafd, elleboog stuk en een leuke snee in het hoofd.
Gelukkig waren ze me zijn viertjes aan het fietsen en waren ze al druk aan het EHBO)-en. Dáár kon ik mooi op aansluiten en tijdelijk de boel afplakken. Manlief  dacht eerst nog uitgebreid de band te gaan plakken en mevrouw moest dan met rest maar mee om het hoofd te verzorgen. Leek me niet zo’n goed idee! Uiteindelijk eea zover kunnen krijgen dat we met mevrouw en haar fiets(die neem ik mee) richting bus kunnen lopen (mijn fiets aan een boom geketend en laten staan). 20150814 K05 (4)Chauffeur kwam net terug van zijn fietstochtje. Hem naar de VVV een eindje verder op gestuurd met de vraag of er een dokter in het dorp is, want zo niet dan zou 112 er aan te pas moeten komen. De hoofdwond was wel zó groot dat er gehecht moest worden. Al gauw is Chauffeur terug met plattegrond en een afspraak bij de dorpsdokter om 15u. Ik ga gauw mijn fiets halen en mevrouw zou op de fiets van haar man (zadel lager) met man op een andere fiets naar de dokter gaan.

dammetje, doorwaadbare fietsplek

dammetje, doorwaadbare fietsplek

Met mijn fiets ben ik gauw terug in het dorp. Mevrouw blijkt lopend naar de dokter te zijn. Na een straatje misgelopen te zijn komen de bij de dokter. Even wachten en we zijn aan de beurt. Het resultaat: 3 hechtingen en een fietsverbod voor zaterdag en zondag  en over 10 dagen de hechtingen er uit. Rustigjes gaan we weer naar de bus die ondertussen nog wat ‘korte afstanders’ heeft opgevangen. Het loopt tegen een uurtje of half vijf als bus wegrijdt.

bord bij dammetje

bord bij dammetje

Ik ga op de fiets verder. Het is nog iets van 20km en het belooft een mooi tochtje te worden. Er is een makkelijke variant over de hoofdweg en die mag ik van mezelf na alle commotie wel nemen.  Op het moment dat ik moet kiezen is het me daar te druk. Dan de pittige variant. Wel zo leuk. Kan ik mijn versnellingen uit proberen en kijken of mijn nieuwe fiets ook een beetje klauteren wil. Nou dat kan ie! (of zijn rode fietsjes ‘ze’s’?). Omdat iedereen al ruimschoots vóór mij uit is kan ik nu op eigen tijd en eigen tempo rijden. ’t Gaat zo lekker dat ik pardoes verkeerd rijd. In plaats van dalen wordt het een stijgende lijn! Toch maar even terug en ja hoor… in de beschrijving ontbrak een bruggetje dat je moest oversteken! Iedereen pakt ‘automatisch’ kennelijk de brug maar ik lees te precies en dan kom je niet uit!

hooischuurtjes in het dal

hooischuurtjes in het dal

Om 18u ben ik in Möllbrücke. Gauw naar de super want door alle gedoe van vandaag ben ik langer onderweg geweest dan gepland en is mijn limonade- en eetvoorraad drastisch geslonken. Morgen is het in Oostenrijk een feestdag en dan zullen winkels gesloten zijn.

sprinkhaan op een lintje

sprinkhaan op een lintje

Voor het avondmenu staat een barbeque gepland. Brrr… wat te verwachten?
Valt reuze mee! We eten buiten op het terras en binnen staat ons diner als buffet uitgesteld. Het vlees en de worstjes zijn gegrild, maar dat had men in de keuken gedaan! Zó vind ik BarBQ wel lekker!
Het is een mooie avond en we tafelen lang. (daarna moet ik nog snel inpakken ivm verkassen van hotel & moet ik nog even de route voorbereiden om morgen in de bus te vertellen).

Dag 6 zaterdag 15 aug: Rondje Ossiachersee/ 45km

20150815 K06 (1)Vandaag Maria Himmelfahrt en dat is een feestdag in Oostenrijk. Winkels dicht en veel mensen onderweg.
Wij ook want we verkassen van Möllbrücke naar Keutschach en doen onderweg een rondje Ossiachersee met een slinger naar Feldkirchen. De dag begint met regen. Vannacht een dikke onweersbui gehad die de meeste mensen wel even wakker schudde. Vanaf het randje van Villach vertrekken we en als we op de fiets stappen is het bijna droog! Met de klok mee fietsen we van west naar oost. Aan de noordkant zie je niet veel van het 11km lange meer, want het staat er vol met hotels, waterwoningen en je kunt nauwelijks bij het water komen. Zou dat destijds toen grootouders Van Aggelen begin jaren ’60 vakantie vierden aan de Ossiachersee ook al zo zijn geweest? Bovendien volgt de fietsroute grotendeels de loop van de spoorlijn. Voor je het weet ben je aan de andere kant van de See.

stal met Ossiachersee beschildering rondom

stal met Ossiachersee beschildering rondom

Keuze: net zo snel weer terug langs de andere oever of eerst een uitstapje maken naar Feldkirchen.

Vooral de slinger naar Feldkirchen is leuk.  Ongemerkt heel licht stijgend door een paar leuke dorpjes en dan ineens een leuk stadje.  Net voor 12 uur vind ik nog een bakker die open is en die werkelijk heerlijke Bisschopfstorte heeft. Samen met koffie gaat het er prima in. Feldkirchen is een relatief jong Oostenrijks stadje. Het hoort er pas een kleine 250 jaar bij! Daarvoor was het eigendom van de bisschoppen van Bamberg die het stadje gebruikten als overnachtingsadres onderweg naar het Vaticaan.

onderweg. met tochtramen als in kerk

onderweg. met tochtramen als in kerk

Dan moet ook ik toch maar even de toerist uithangen.  Een rondje over het oud marktplein, een bezoekje aan een kerkje waar de kruisgang in geschilderde en gebatikte doeken is uitgebeeld. Heel sober maar apart. In het kerkje zal ’s middags een trouwdienst zijn. De kerk is al eenvoudig versierd met witte strik en rode roos aan elke kerkbank. Ik help een non even met het neerzetten van de knielbank voor het bruidspaar. Je kunt een oudere dame toch niet alleen laten slepen met het kerk-ameublement?

huis geen kerk

huis, geen kerk!

Mijn voornemen is om in Ossiach naar de Ossiacher Stift te gaan en de Mariakerk te bezoeken. Eenmaal in de buurt is het er bijzonder druk. Het staat er vol met kramen (mijn gasten vertellen dat er een kunstmarkt was) en met de fiets mag je niet richting Stift. Dáár mijn fietsje achterlaten vind ik geen goed plan.

batik, roos en strik

batik, roos en strik

Ik bedenk dat ik gewoon de volgende zijweg neem en de markt ga mijden. Haha. Dáár blijkt een parkeerplaats zo groot en vele voetbalvelden te zijn ingericht. Weet je wat? Ik hoop op nog een Karinthiëreis maar dan niet als het Maria Himmelfahrt is. Ik houd het klooster in petto voor als ik misschien nog eens in de buurt ben.

gevel versiering op de markt

gevel versiering op de markt

Langs de zuid oever van de See rijd je wat hoger en dan zie je tenminste ook wat. De weg loopt óók langs het fietspad en dat geeft weer herrie aan de kop.

Mooi op tijd ben ik in de buurt van de bus. Er is nog niemand. Bij een tennisbaan vind ik een bankje (er wordt niet gespeeld) en zie heel veel paragliders door de lucht dwarrelen. er is vlakbij een landingsplaats! De zon begon eerder op de middag al te prikken en de lucht betrekt zachtjes. Als alles net in de aanhanger staat en wij in de bus zitten gaat het regenen. Hebben wij eventjes geluk én een mooie dag gehad!

Dag 7 zondag 16 aug: rustdag Keutschach / 4km

Liegewiese (stoelen buiten beeld)

Liegewiese (stoelen buiten beeld)

Zondag rustdag en dat geldt zeker voor mijn reis/organisatie.
De dag begint met regen en dat zorgt er voor dat men zich koest houdt en geen wilde plannen heeft om zich uit te gaan sloven. Rustig ontbijten en dan zien we wel.
Ik vind een dagje niks wel lekker. Doen wat ik nog moet doen en even mijn belangstellende fietsreisbegeleidersgezicht uit de plooi laten vallen.
Tsja, wat doe je dan zoal?

waar ik gister bijna mijn GPS verloor....

waar ik gister bijna mijn GPS verloor….

Nou… een wasje,
* route voor morgen uitvogelen, want er is geen kaartmateriaal en de gps-track blijkt ook niet compleet te zijn. Schone taak morgen om dan heel precies de route te rijden en een goede track op te nemen. Ook op deze reis is de routebeschrijving niet (helemaal) perfect en zitten in de GPS-track schoonheidsfoutjes. Ik kan het niet laten om dat op te merken!
* dagverslagjes uitwerken en nu er internet is dat allemaal maar eens op de blog te zetten
* even zwemmen, want het hotel heeft een eigen Liegewiese aan de Keutschacher See
* even naar het dorp fietsen. Suf, maar mijn interne kaart zit verkeerd om in mijn hoofd! Waar volgens alle aanwijzingen het westen moet liggen zegt mijn interne oriëntatie dat juist dáár het oosten ligt. Het verstand snapt het, maar de kompasnaald van mijn gevoel wijst de verkeerde kant op! Stom! Ik ga op de fiets kijken hoe het er echt bij ligt. Het helpt. Maar… de regen begint te komen en ik moet sjezen om droog terug te komen. Schamele fietsoogst van vandaag: 4km
* enne en verder mails wegwerken (nu er weer internet is), weersverwachtingen bekijken, whatsappen met thuisfront en zelfs een kwartiertje skypen met Rinus. Ja, ook wij doen an dit soort moderniteiten!

deur open

deur open

de bus met aanhanger

de bus met aanhanger

achterkant met 'trome d'oeuil'

achterkant met ‘trome d’oeuil’

zijkantje

zijkantje

de mijne staat vooraan

de mijne staat vooraan

lossen

lossen

En tenslotte na ’t eten en route-uitleg niet al te laat naar bed. Je wordt van een dag ‘niks’ ook moe!

Ossiachersee, zicht op Ossiacher Stift

Ossiachersee, zicht op Ossiacher Stift

Dag 8 maandag 7 aug: rondje Wörthersee met Klagenfurt / 60km

Maria Wörth

Maria Wörth

Heel de nacht regent het. Dat belooft niet veel goeds!
Bij het ontbijt hangen er dikke wolken boven de Keutschacher See en de toppen in de buurt. Om 09 is nog iedereen aan het twijfelen. Volgens de weersverwachting zou het tussen 10 en 13 droog kunnen zijn. Regen wordt miezer, miezer wordt spatjes en de eerste gasten wagen het er op. Gewoon op de fiets en richting Velden, de mondaine badplaats aan de westkant van de Ossiachersee. Al gauw gaan er meer. Om tijd te doden ben ik onze Normandïe en Bretagne-website aan het bijwerken.

oud en mooi

oud en mooi

Druppelsgewijs meldt de een na de ander dat ze gaan en dat het een heel rondje om de See wordt. Okay, dan moet ik ook! Wanneer ik mijn fiets uit de garage haal komt er net een ploegje van 4 weer terug. Malheur met de fiets. Een rare bobbel in het wiel en dat fietst niet safe als je het plan hebt om 50 à 60km te fietsen. We halen de band los. Checken de binnenband, maar het lukt niet echt. Bovendien lijkt het alsof het wiel scheef loopt. Uiteindelijk laten we de fiets voor wat ie is en gaat meneer op een leenfiets van het hotel vandaag fietsen. Oók weer opgelost! Het is pas rond half 12 éér ik onderweg ben. Gauw langs het

recessie in Velden?

recessie in Velden?

Einkaufscentrum voor wat proviand en dan gáán. De dorpswinkel lijkt wel een Tsjechische super van 20 jaar geleden. Destijds hadden ze daar bijna 3x niets maar in de super van Keutschach is het niet veel beter. Een paar kilometer verderop denk ik de oorzaak van de treurnis te ontdekken. Er is een hele grote Billa waar kennelijk iedereen zijn inkopen doet.
Vol op de pedalen raas is langs Mariawörth. De mooie kerk moet maar even blijven tot een andere gelegenheid. Het weer ziet er nog steeds grijs en dreigend uit en laat ik nou weinig zin hebben om later op de dag van regen in de drup te fietsen? Alles wat je droog kunt doen, dan kun je maar mooi gehad hebben. Van de See zie je niet veel, want langs de kant staan er hokjes, kotjes, schuurtjes, huisjes, hotels en nog veel meer attributen voor allerlei

een 'Bildstock'

een ‘Bildstock’

mensen die aan de See willen badderen. Meer dan 3/4 houdt niet van nieuwsgierige blikken en dus staan er mooie dikke en vooral hoge hagen om al die privéstukjes. Je hebt geluk als het fietspad en de naastgelegen weg even dicht langs het water l0pen en op die plek geen ruimte is voor badvertier. Zie je ook nog eens wat!
In Velden is het druk met dure mensen met dure auto’s en dito hotels. Hoewel.. een paar chique flipflops kost er toch ‘maar’ €4,95
Ik wil niet eens weten wat een kop koffie kost op een terras. Waarschijnlijk betaal je de hoofdprijs, of ben je je hoofdprijs van het casino zó weer kwijt met een dagje Veldens vertier. Leuk is wel dat ze een fietsbaan dwars door dit alles hebben gelegd, dus als je langzaam fietst zie je alles en ben je er ook zó weer uit.

parapluutjes

parapluutjes

Langs de andere kant van de See gaat het dan naar Klagenfurt. Gelukkig geen hoge hagen aan deze kant. Hier en daar aardige plaatsjes met ook weer de nodige hotels en pensions. Her en der op prijzig niveau, maar ook het nodige wat betere tijden heeft gekend en het hoofd (niet meer) boven water houdt. Ik tuf door richting Klagenfurt. Dáár zie ik de bus keurig langs de route staan te wachten op de mensen die het rond 16uur wel voor gezien houden qua kilometers of qua weer. Het is nog steeds grijs maar droog! Chauffeur had ik met racefiets al in Velden gezien en hij was me onderweg voorbij gereden toen ik op een bankje zat met mijn picknick-lunch.20150817 K08 (19) Klagenfurt

Via het Lendkanal rijd ik zó Klagenfurt binnen. Ik parkeer mijn fiets op de Heiligengeistplatz in een fietsrek en hang er de nodige kabels en sloten aan om evt. geïnteresseerden af te schrikken. Te voet verder. 20150817 K08 (21) KlagenfurtIk moet in elk geval folders halen voor stadswandelingen Klagenfurt (en moet er ook zelf een hebben, want de mijne leende ik vóór het inrijden van de stad uit). Met ca. 40 folders op zak kuier ik door het mooie en oude centrum. Prachtige panden en -heel leuk-  heel veel parapluutjes aan lijnen die hoog tussen de gevels gespannen zijn. Voor de zon? Voor de regen? Het ziet er kleurig uit.

de juiste route kiezen

de juiste route kiezen

Via het Lendkanal (smal en niet meer dan 1m diep?) schiet ik ook de stad weer uit. Op de tekst rijd ik verder. Ik moet de thuisroute op de juiste manier en zonder fouten fietsen, want er is (nog) geen GPS-track van. Die maak ik onderweg. En passant herschrijf ik de summiere aanwijzingen van de routetekst ook maar meteen. Eigenlijk zijn de laatste 20km  van vandaag de leukste. Het gaat overal tussendoor en uiteindelijk een flink stuk door een bos met wat meertjes.20150817 K08 (24)
Regen dient zich aan met hier en daar wat spetjes. 17.15 ben ik bij Gabriel terug. Chauffeur is dan bijna klaar met de fiets met het scheve wiel. Inderdaad, had ik toch goed gezien! Het wiel zat er scheef in en vandaar de rare zwiebel. Tot nog een uurtje of 18 zijn we bezig met fietsen in de aanhanger te zetten en kletspraatjes te houden.
Dan is het ondertussen echt gaan regenen.
Wat hebben we vandaag weer gemazzeld: bijna droog over!

Dag 9 dinsdag 18 aug: langs Drau, Gummern naar Feistritz / 50km

Villach

Villach

Met de bus naar Gummern. Dáár

 

waren we vorige week al eens gestopt met het langs de Drau fietsen en vandaag pakken we de draad weer op. Al snel is Villach in zicht en je fiets zó kort langs de Altstadt dat het niet anders kan dan dat je er gaat kijken.

Wahlfahrtkirche

Wahlfahrtkirche

Zo gezegd zo gedaan. Er zijn veel Italianen die er rond flaneren alsof de stad van het alleen is. Ook op de fiets vind je die luitjes ruimschoots in de buurt van Villach. Altijd luid kakelend, dus je weet meestal meteen dat het Oostenrijkse zuiderburen zijn. Ik doe het obligate Villach Marktplaz rondje om de kerk en snuffel nog in wat andere straatjes. De Konditorei heeft werkelijk lekkere abrikozen-kwark-vlaai-taart en de cappuccino was een beste.

20150818 K09 (7)Dan verder. Het is prachtig weer en de route is afwisselend. Na 30km staat de bus bij Rosegg voor de korte variant van vandaag (er gaan 2 mee) maar vóór het zover is moet er nog dankzij een ‘permanente tijdelijke Umleitung’ bij Emmesdorf stevig geklommen worden. Beloning: een mooie weg door het bos en een prachtige afdaling door boerendorpjes. 20150818 K09 (9)Na Rosegg wordt het toch wat serieuzer. Hier en daar gemene hoogteverschillen die ik allemaal op de fiets haal. De gasten moeten veelal een stukje lopen (zelfs met ondersteuning!). De meesten trappen in een te zware versnelling naar boven en hebben dan helemaal geen kracht meer om omhoog te komen. Als ze dan op mijn aanraden het eens wat lichter proberen, dan blijkt het vaak wel mogelijk te zijn om de helling te pakken. Fietsles van tante Jans…. Ook fietsten er nogal wat de door de binnenbocht in de afdaling met de binnenste trapper naar beneden. Gek, dat er niet meer ongelukken gebeuren! Kennelijk zijn we op stap met een horde bescherm engelen!
20150818 K09 (11)Of zijn het de kaarsjes die ik opsteek in elke kerk die ik bezoek ? Telkens wens ik dat we behouden thuis komen en vraag meteen een beetje mooi weer. Gister 2 kaarsjes gebrand (ik had niet gepast geld en de kerk wisselt niet) en dat zorgde vandaag voor ansichtkaarten weer. Zo helder, zo mooi.
Bij de 2e busstop stond de bus bij het tennisveld van Freistritz. De kantine was daar open en met zijn allen op het terras was het heerlijk ijsjes snoepen.

...donnerwetter...

…donnerwetter… vanuit mijn kamerraam

Terwijl we in de bus naar huis rijden pakken donkere wolken samen en degenen die bij de bus bij aankomst treuzelden kregen alsnog een nat pak! De regen valt met BAKKEN uit de lucht en het onweert van jewelste.

Vandaag maar 1 kaarsje opgestoken (de laatste muntjes uit mijn portemonnee), dus morgenochtend droog?
Of werkt het zo toch niet?

Dag 10 woensdag 19 aug: Drau van Feistritz naar Seidendorf / 40km

20150819 K10 (1)Laatste echte fietsdag. Terug naar de tennisbaan van gister en dan langs de Drau weer verder. Qua ravitaillering is het vandaag maar slecht gesteld langs de route. Gister zag ik dat er een Billa was in Feistritz im Rosenthal, ons vertrekpunt, en dat er een behoorlijk grote parkeerplaats bij was. Vanmorgen even met Chauffeur gesmoesd en hem op het idee gebracht om daar te stoppen en te lossen. Nee, zou niet kunnen…moeilijk, moeilijk. 20150819 K10 (3)Nou dan maar niet, dan fietsen degenen met de lege tassen gewoon zelf terug naar het dorp. Bijna zijn we in Feistritz en wat schetst mijn verbazing? We gaan lossen bij de super! Blijkt er ook nog een 2e te zijn dus er is zelfs keuze voor Billa of Pennymarkt.

over stuw

over stuw

Om 10u zijn alle dames uitgeshopt en is iedereen onderweg. Op mijn gemakje vul ik daarna mijn fietstas. De gasten hebben ruime voorsprong en die zal ik voorlopig niet zien.
Hoewel, ik ben nog niet lang onderweg of ik stuit op een flinke samenscholing. Werkbespreking? Fietsstaking?

over rails

over rails

Nee, een gebroken ketting. Het euvel was al aardig opgelost, maar hield het uiteindelijk toch niet. We kwamen een schakeltje tekort en zelfs mijn kettingpons kom geen soelaas bieden. Goh, waar haal je die vandaan? Nou ’t zit gewoon aan de meeste multitools en ik had mbv YouTube bekeken wat ik er mee aan moest. 20150819 K10 (7)Volgende reis (?!) dus ook kettingspul mee en nog weer een studie maken van hoe ik dat varkentje moet wassen.(Fijn als je een riem hebt voor je aandrijving!!!!) Géén fietsenmaker in de buurt te vinden… dus noodoplossing bedacht. Chauffeur komt met bus teug en haalt de onfortuinlijke fietser met zijn vrouw op bij het nabij gelegen stationnetje van Weizelsdorf.

laden

Seidendorf: laden

Met een step-/loopfiets was dat geen al te grote afstand om te overbruggen. Voor Chauffeur was het een stuk verder want hij was net aan het eind van onze route gearriveerd.
Al met al dikke oponthoud.
De dagafstand is een kilometer of 40, maar met een uur achterstand heb je wel wat in te halen. Iedereen weer op weg en ik houd dan maar meteen een pauze.
wpid-img-20150819-wa0004.jpegDe dag begon grauw en onderweg in de bus kregen we een regenbui. Toch klaart het wat op en kunnen we droog fietsen. Wat een geluksvogels zijn we. Van stuwmeer naar stuwmeer in de Drau fietsen we over allerhande dijkjes. Dan weer hoog en dan weer laag en af en toe wisselen we van rivieroever. De ene keer over een brug en later over het stuw zelf. Moet je wel 2x kijken want je verwacht niet onder kranen en zo mee door te mogen rijden!

mooie foto voor 8 uur journaal

mooie foto voor 8 uur journaal

Weer een mooie tocht. Bijna bij de bus sluit ik me aan bij een picknick in afwachting van een stel wat nog achter mij zit. Dan begint het iets te regenen. Niet veel en omdat we nog geen 5km meer hoeven laat ik de regenjas zitten waar hij zit. Goede keuze, want het houdt meteen weer op. Nog een kleine omleiding en dan zijn we in Seidendorf. De bus met de pechfietsers is ook al gearriveerd. Chauffeur is al druk aan het laden op uitstapbestemming. Niemand blijkt morgen nog te willen fietsen. Liever wat tijd voor een bezoekje aan Salzburg dan een kort stukje fietsen zonder iets te zien. Met fiets naar Salzburg betekent ruim vóór het mooie deel afbuigen omdat er voor bus met aanhanger geen plaats is in het centrum om fietsen te laden.
De aanhanger gaan we naar het hotel brengen en dan nog even een excursie-uitstapje naar de Pyramidenkogel. Dat is een uitkijktoren in de buurt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de ruime omgeving. zodra we bij het hotel uitstappen valt er een regenbui. Zodra we weer gaan rijden in het droog. Boven op de berg is het droog. Met trap kun je 100m omhoog óf met een snelle lift. Ik neem de sportieve optie. Boven zijn 3 uitkijkplateaus. De zon laat zich niet zien, maar het uitzicht is geweldig. Om naar beneden te komen zijn er meer opties. 1)Abseilen (ruim 100m), 2)Rutschen (120m in een soort stortbuis in 20 sec. naar beneden al slingerend om de centrale lift), 3)Lopen of 4)met de Lift. Lopen omhoog en lopend naar benee vind ik het beste bij mij passen. Drie waaghalzen van de groep gaan Rutschen. Ja heus. Hoe ouder hoe gekker! Gelukkig niemand kiest voor het abseilen. Moet er niet aan denken om over de reling te stappen en dan naar benee te mogen. In geen 100 jaar. Ze zouden me eerst bewusteloos moeten slaan!
Geslaagd slot van de middag. We zijn nog niet bij het hotel binnen of om de hoek van de berg dient zich zware bewolking aan. Ja hoor! een hoosbui zoals we die nog niet gehad hebben!

Hoezo bofferds? Gelukskinderen zijn we!

Dag 11 donderdag 20 augustus: bezoek Salzburg / 470km

Geen internet op de laptop vandaar een plaatje zonder praatje.

Getreidengasse, drukste en chiqueste straat van Salzburg

Getreidengasse, drukste en chiqueste straat van Salzburg

Verhaal volgt
(verhaal geplaatst op 24-8:)

Om 6 uur wakker! Dat komt mooi uit dan kan ik naar de brievenbus lopen om nog een paar kaarten op de post te doen. Kijken of Karinthië net zo snel is als Steiermarken dat er twee dagen over deed. Duitsland was 3 weken en Polen deed er zelfs  4 weken over. Kan ik meteen even de sleutel van de fietsengarage lenen en op een fiets naar de lokale bakker scheuren. Zou toch mooi zijn als ik óók hier vandaan een paar broodjes mee kan nemen als vakantiesouvenir. In alle stilte sluip ik vanaf de bovenste verdieping naar beneden. Ai. De fietssleutel hangt in de eetzaal en die is nog op slot. Tjee, hoe kom ik nu met mijn magneetkaart langs het slot van de voordeur? Geen idee. Dáár moet ik een volgende keer dat ik ergens zo’n kaart krijg dus goed op letten. Sec, ik ben opgesloten en kan er dus niet uit!

oudste begraafplaats van Salzburg

oudste begraafplaats van Salzburg

Dan maar weer naar de kamer. Dan haal ik toch de krant-via-internet vast op? Er is kennelijk een duiveltje op pad want ook dáár geen toegang. De internetverbinding die de afgelopen dagen  keurig werkte is kennelijk over de datum… want het lukt niet. Hoef ik óók niet te proberen om op de laptop vast wat aan de blog te doen! Immers zelfde laken voor een soortgelijk pak. Was ik nou maar later wakker geworden!  De koffer had ik gisteravond al gepakt ivm mijn brood-plan! De kamers was ook al netjes opgeruimd.

Ben ik vandaag gewoon REUZE op tijd!

Kunstverein

Kunstverein

Later vraag ik het nog eens na. De voordeur kon gewoon open en aan de buitenkant zat een apparaat dat ook magneetstrips leest. Al met al niet goed gekeken. ’t Was voor mijn doen ook wel heel erg vroeg!

Iedereen is weer prima op tijd bij de bus en na een dankwoordje van Birgit Gabriel -de hoteleigenaresse- in de bus rijden we stipt om 08u weg. We fietsen vandaag niet. We tuffen regelrecht naar Salzburg. Hoe verder we naar het noorden komen hoe beroerder het weer wordt.

Festspielgebäude

Festspielgebäude

Dat belooft nog wat. Het regent als we voorbij Hallein komen waar we hadden kunnen gaan fietsen. Goede beslissing dus! Bij Terminal Salzburg Süd/Nonntal stappen we uit en gaan te voet op verkenning. Salzburg is een compacte stad en je loopt van interessant punt naar interessant punt. Kan eigenlijk niet missen. Veel mooie kerken, waarvan ik de Dom eigenlijk niet eens de mooiste vind. Mooie pleinen en zo meer. Uiteraard even door de straat van het geboortehuis van Mozart.

vanavond: Rosenkavalier

vanavond: Rosenkavalier

Dat is nu een chique winkelstraat waar je voor een Lederhose van Rothirsch leder gemakkelijk 1500 tot 2000 euro betaalt. Wel heel mooi!

Muziek bij Pferdenschwemm

Muziek bij Pferdenschwemm

Luxe win-kels als Luis Vui-ton en meer van dat genre. Leuk om je aan te vergapen, maar ik vind de straatjes die daar omheen liggen leuker. Jammer dat we niet vanavond in Salzburg zijn. Het zijn de weken van de Festspielen. Dag in dag uit concerten en uitvoeringen met internationale beroemdheden. Vanavond de Rosenkavalier in het Festspielhaus!
Bij een broodkraam loop ik tegen een reusachtig groot Bauernbrot op. Die neem ik me. Heb ik alsnog mijn broodje te pakken (zonder kan/mag ik niet thuiskomen!?) en ik sleep het ding door half Salzburg-centrum terug naar de bus. De gasten vragen zich al wat ik bij me heb. Nou, gewoon een reuze Mozart Kugel!

Residenzplatz

Residenzplatz

Je wordt in Salzburg met allerhande Mozart dingetjes doodgegooid en eigenlijk kun je Salzburg niet verlaten zonder dat je een paar van die mierzoete chocolade ‘marzipan’ bolletjes tegen onaanzienlijke prijzen meeneemt. De mijne heeft een doorsnee van ruim 40cm, weegt bijna 2 kilo en er komt geen zoetigheid aan te pas. Ja, straks misschien als broodbeleg! Na alle toeristische gedoe steek ik de Salzach met een voetgangersbrug over. Voor Slot Mirabell heb ik geen tijd, maar flaneren onder de bomen met zicht op de stad is niet verkeerd. Drie en een half uur is net genoeg om al heel veel te zien en om te bedenken dat als je eens wat meer tijd hebt dat Salzburg best een leuke stad is om nog eens te bezoeken.

Salzach, Univerzität, Festung Hohen Salzburg

Salzach, Univerzität, Festung Hohen Salzburg

Half 2 vertrekt de bus en moeten we zien dat we München voorbij komen zonder al teveel oponthoud. Alle goden zijn ons deze reis goed gezind want zelfs bij de wegen rond München verloopt de reis gladjes. Tegen vijven zijn we 265km verder en in het Altmühldal in Pfahldorf. De gasten worden verdeeld over hoofdgebouw en dependance. Er is nog een groep Fitál te gast. Zij deden met 38 het Altmühldal en gaan -net als wij- morgen naar huis.

Gurken-kunst, nèt echt

Gurken-kunst, nèt echt. maar wel schouderhoog!

De akoestiek doet onze eetzaal galmen van alle gesprekjes die aan tafel gevoerd worden. Het eten is uitstekend Zuid Duits en de saladebar is zó uitgebreid dat je daar makkelijk je hele maaltijd mee had kunnen doen! Met mijn gebruikelijke bus-deining in het lijf stiefel ik door het boerendorp (er is een kerk en het hotel en verder alleen maar boerenbebouwing) naar mijn kamer. De hardnekkige boeren s…..vlieg met aanhankelijke neigingen overleeft dit uiteindelijk niet. Om de komst van z’n familieleden te voorkomen houd ik tot de lamp uit gaan de ramen dicht.

Dag 12 vrijdag 21 aug: Pfahldorf naar huis / 786km

Op naar huis.
Na een geslaagde reis met prachtige fietskilometers, goede hotels, bijzonder mooi weer, regen als we onderdak waren, prettig gezelschap, lekker eten, uitgebreide ontbijtbuffetten, etc. doen we vandaag ons best om met de bus door Duitsland te rijden.

wpid-20150821_070243.jpg(verhaal 24.8:) De éérste Fitálgroep vertrekt uiteindelijk om 7.45u. Zij kunnen niet zo fluks laden als onze gasten dat kunnen! We zwaaien hen uitbundig uit. Die zien we onderweg vast nog wel een keertje. Binnen een mum staan onze koffers in het ruim en zit iedereen op zijn of haar plekje. Officieel moet er gerouleerd worden zodat er geen gezeur over zitplaatsen kan ontstaan. Maar… met 24 personen heb je ruimschoots de ruimte in de bus en heeft iedereen zo zijn of haar reden om juiste dáár te zitten. Men wìl niet eens ergens anders zitten. De een vindt voorin lekker en de ander verkiest om tactisch juist halverwege te zitten. We laten het maar zo.wpid-20150821_070330.jpg
Met 2 pitsstops rijden we vlot door Duitsland. Onderweg reiken we de ‘Pechvogelprijs’ uit; proberen we een totaal-eind-klassement op te maken (wat natuurlijk jammerlijk mislukt); rijk ik de felbegeerde Fitál jaarspeld uit (die ik deze keer op een Rivierenlandse-ansichtkaart-met-fietsroute-suggestie heb geprikt) en vertelt Chauffeur nog wat over zijn aanstaande ‘kampeer-reis’ naar Italië. Met behulp van een zelfontspanner, een statiefje en een vuilnisbak wordt er nog een mooie groepsfoto bij de bus gemaakt. Hadden we nu maar een heeeele lange ‘selfiestick’ gehad! We hebben nog even gedacht om een toestel aan de busbezem te binden!
Alles zit mee. Files ontstaan juist dáár waar wij een afslag nemen en we zien dan de staart van de file. Wéér geluk gehad.
Om 16.10 passeren we de NL-grens en niet veel later is het Sûh-véé-nûm. Het hotel daar is een geliefde opstapplaats voor diverse busbedrijven. Kras staat er als wij komen. En nog vóór we vertrekken is de Tirol-Venetië-reis van Fitál aangeschoven. Die gingen dus vandaag ook naar huis. Wáár blijven de Altmühltalers?
20150821 K12 X groepsfoto1 (1)Zes gasten stappen uit en van één stel blijkt de auto de dood als een pier te zijn. Accu leeg. Iets aan laten staan? Of is de accu langzaam leeggelopen vanwege alle moderne apparatuur die stiekem energie vreet óók als je de wagen niet gebruikt? Wij moeten verder en kunnen even niet meer doen dan ervoor zorgen dat fietsen, koffers en tassen bij de auto staan. We moeten hen helaas uitzwaaien.
Op naar Nuland! De volgende 10 gaan ons verlaten. Net voor Nuland bellen de onfortuinlijken ons op dat de auto ondertussen loopt, maar dat ze in alle consternatie de fietstassen in het busruim hebben laten staan. Ik regel dat de tassen met anderen mee gaan die niet ver uit de buurt van de onfortuinlijken wonen. Mooie reden om nog een fietstochtje te maken en samen herinneringen op te halen.
Terwijl we van de P-plaats af rijden komt eindelijk de Altmühltalbus aangereden. Die hebben kennelijk hun stops iets ongunstiger gedaan en zijn kennelijk toch in de file geland? We zien Altmühlltal niet meer terug. Óók niet in Alblasserdam waar onze laatste 8 mensen van boord gaan. Kennelijk moest er nog 3kwartier gerust worden voordat de Altmühltal-chauffeur bij Nuland weg kon rijden. 18.10u en we passeren Deil. Rinus kan van huis vertrekken om mij op te vissen. Even rond 20u ben ik thuis.

Moe, voldaan en wéér een mooie reis achter de kiezen.
400 prachtige km’s om mijn nieuwe fiets uit te testen. Test geslaagd! Rohloff schakelt geweldig en met ‘wasmachine’-riemaandrijving heb ik nooit meer last van kettingongemakken!